BeeScanning med teknik från Teorem nominerad till två priser

Teorem Projekt Nominerad

Appen BeeScanning har nominerats till ”Årets Innovation” och ”Årets Digitala Innovation” på Örebrogalan 2018. Tekniken är framtagen av Teorem.

BeeScanning är en ny metod som hjälper biodlare upptäcka och analysera förekomsten av en parasit som hotar bin över hela världen. Metoden utvecklades av Björn Lagerman – biodlare i Lindesberg – och innovationsprojektet har redan väckt nationell och internationell uppmärksamhet.

Teorem har arbetat med BeeScanning-projektet sedan starten. För att nå målen har Teorem tagit fram helt unika och specialanpassade modeller av neuronnät. Lagerman kontaktade flera företag och forskare innan han till slut hittade Teorem som var det enda företaget som kunde erbjuda en lösning.

– ”Ingen annan än vi kunde erbjuda den här typen av specialtränade neuronnät för specifika problem”, säger Emil Romanus, VD för Teorem AB.

Ett artificiellt neuronnät är den delen av en AI som ansvarar för att tolka informationen i till exempel bilder.

Appen BeeScanning använder AI för att hitta parasiter

Teorems unika lösning är baserad på Regional Convolutional Neural Networks där Teorem har gjort justeringar i strukturen samt hämtat vissa finesser från segmenterande neuronnät. Anpassningarna har gjorts för att möta de höga detaljkraven. Den största utmaningen har varit att få AI:n att arbeta med så pass mycket information som kan finnas i de bilder man arbetar med.

Teorem tagit fram två nya neuronnät i projektet varav ett är baserat på RCNN för detektering av parasiter. Det andra är ett speciellt neuronnät som räknar antalet bin i varje foto. Ett enda foto på ett bisamhälle kan innehålla tusentals enskilda bin. BeeScanning kan idag räkna antalet bin och med hög precision hitta parasiter.

För mer information, kontakta affärschef Petter Hedberg:
epost: petter.hedberg@teorem.se
Mobil: 0700 22 22 00

Om Teorem AB

Teorem AB är ett företag som fokuserar på artificiell intelligens och maskininlärning. Företaget specialiserar sig på framtagning av skräddarsydda modeller av artificiella neuronnät för att lösa specifika affärsmässiga behov. Sedan starten 2015 har företaget vuxit explosionsartat och tecknat tunga avtal med tunga företag i olika branscher.
Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *