BeeScanning vinner två priser

Appen BeeScanning nominerades av två separata jurygrupper till utmärkelserna ”Årets Innovation” och ”Årets Digitala Innovation”. Under Örebrogalan som hölls den 1 mars stod det klart att projektet tog hem vinsten i båda fallen.

Det är biodlaren Björn Lagerman som kom på idén till BeeScanning. Genom sitt företag Fribi och med stöd från Jordbruksverket har projektet nu förverkligats och redan vunnit tunga utmärkelser.

BeeScanning bygger på teknik inom artificiell intelligens framtagen av Teorem. Genom analys av foton upptäcker appen förekomsten av parasiter i bisamhällen. Det är viktigt för biodlare att upptäcka dessa parasiter tidigt.

Det är första gången någonsin som ett projekt vinner mer än ett pris samtidigt på Örebrogalan. I sitt tacktal lyfter Lagerman fram Teorem som genom sin expertis inom AI gjort projektet möjligt.

– ”Jag vill passa på att tacka det företag vars teknik gjort detta möjligt – Teorem – som är världsledande inom bildanalys och AI-forskning”, säger Lagerman i sitt tacktal.

Lagermans tacktal

Parasiten Varroa Destructor innebär att ett helt bisamhälle riskerar att dö. Appen möjliggör tidig upptäckt av parasiten genom att finna den bland tusentals bin. Genom att undvika de problem som parasiten leder till så gynnas även miljön, något som fångat Jordbruksverkets intresse. Jordbruksverket har delfinansierat projektet.

– ”Vi är mycket stolta och tacksamma för dessa priser. De kommer hjälpa oss ta tekniken vidare till nästa steg”, avslutar Lagerman sitt tal.

Appen BeeScanning genomgår för tillfället slutgiltig beta-testning och släpps till allmänheten under mitten av mars 2018.

Om Örebrogalan

På Örebrogalan delas priser ut till människor, företag och organisationer som har lyckats extra bra inom näringsliv, kultur, idrott och andra områden i samhället. Flera av priserna har en offentlig nomineringsprocess där allmänheten få ge förslag på kandidater.

Om Fribi Holding AB

Björn Lagerman  är biodlare i Lindesberg och ägare av Fribi Holding AB. Björn Lagerman har sedan länge drivit annorlunda biodling med ramlösa skattlådor som kallas FriBiodling.

När Björn Lagerman i Lindesberg fotade sina bikupor upptäckte han den dödliga parasiten Varroa. Då väcktes idén om att skapa en app som gör det lättare för biodlare att identifiera parasiten.

Varje år dör miljontals bisamhällen på grund av kvalstret Varroa destructor, i USA nästan hälften av alla bin och i Europa runt 20 procent. Björn Lagerman är biodlare i Lindesberg och har hållit på med bin i runt 45 år.

Om BeeScanning

Beescanning avslöjar kvalstren genom att biodlaren fotograferar sitt bisamhälle. Appen analyserar varje enskilt bi i fotot och uppskattar förekomsten av kvalstret. Genom detta skapas ett verktyg för att bland annat hitta resistenta bin och bana vägen för mer miljövänlig bekämpning av parasiten utan kemikalier. Applikationens digitala bildigenkänning och självlärande neurala nätverksteknologi visar på ett tydligt sätt hur ett smart digitalt verktyg kan hjälpa till att lösa ett globalt problem som hotar stora delar av vår natur.

För mer information, kontakta affärschef Petter Hedberg:
epost: petter.hedberg@teorem.se
Mobil: 0700 22 22 00

Om Teorem AB

Teorem AB är ett företag som fokuserar på artificiell intelligens och maskininlärning. Företaget specialiserar sig på framtagning av skräddarsydda modeller av artificiella neuronnät för att lösa specifika affärsmässiga behov. Sedan starten 2015 har företaget vuxit explosionsartat och tecknat tunga avtal med renommerade företag i olika branscher.
Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *